Autizmus és viselkedésprobléma

Október 14-én, 29 résztvevővel lezajlott a „Morzsák az autizmusról II.” című műhelysorozatunk harmadik állomásaként az „Autizmus és viselkedésprobléma” elnevezésű felkészítésünk. A workshop szakemberei a Nagy-Britanniában hosszú múltra visszatekintő „Pozitív Viselkedéstámogatás” (Positive Behaviour Support) módszerbe nyújtottak betekintést.

Hírünk a címre kattintva tovább olvasható.

A workshop előadói Farkas Gyöngyi Karolina és Német-Mikes Andrea  Pozitív Viselkedéskezelés-trénerek, akik az autizmus spektrumán lévő gyermekekkel, fiatalokkal, valamint felnőttekkel való sok éves gyakorlatuk esszenciáját hozták el a résztvevőknek.

A felkészítés középpontjában a gyakori viselkedésproblémák, és ezek megelőzésének lehetőségei álltak. A „Pozitív Viselkedéstámogatás” megközelítésével a résztvevők gyakorlati segítséget kaptak az autista személyekkel való foglalkozásuk során esetlegesen fellépő viselkedésproblémák megértéséhez és megelőzéséhez.


A résztvevők a workshop előadóiról az alábbi visszajelzéseket foglalták írásba:

„Felkészült, motivált és hiteles előadók voltak, jó hangulatú és hasznos nap volt.”

 „Mindkét előadó pozitív, nagy tudással és nagy tapasztalattal rendelkező szakember. Nyitott, barátságos légkört teremtettek. Motiválttá tettek minket a közös munkavégzésre.”

„Gyakorlott előadók, kíváncsiak voltak a kérdéseinkre. Használható válaszokat kaptam. GRATULÁLOK!”

„Remek! Gyakorlatias, kedves, emberszabású, nagy gyakorlati tapasztalatú előadók.”

„Felkészültek, szakmailag és emberileg támogató tudásuk nagyon pozitív.”

A reflexiók alapján a jövőben lehetőségeinktől függően szeretnénk akár egy kifejezetten szülők számára készült, akár a súlyosabban érintett célcsoportra vonatkozó  workshop-ot tartani a témában.

Címkék: nincs címke megadva.

Kategória: beszámoló


Kapcsolódó tartalmak

Programok az Autizmus Világnapja alkalmából-2017

Idén is színes programokkal készülnek a szervezetek és intézmények az Autizmus Világnapja alkalmából.

Április 2-át az ENSZ 2007 december 18-án jelölte ki az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmus spektrum zavarra. A határozatban az ENSZ arra kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban.

Ennek megfelelően hazánkban is országszerte változatos programok szerveződtek, melyek általunk összegyűjtött listáját az alábbiakban megtekinthetik. Amennyiben egy esemény kimaradt a felsorolásból, kérjük jelezzék nekünk!

Az eseményekről a címre kattintva olvashat.

Tovább...

Ezt is ajánljuk

Beszámoló a „Sínen vagyunk!” autizmus-barát integrált családi programról

 

Azok a családok, akik fiatalabb vagy akár már idősebb autista gyereket/fiatalt nevelnek, gyakran szembesülhetnek azzal, hogy nem könnyű olyan szabadidős programot találni, ami az egész család számára élvezetes, pihentető és mindenki jól érezheti magát.  Nem titkolt célunk, hogy az autizmus barát programok szervezésével és az ott használt segédanyagok megosztásával ötleteket, mintát szeretnénk adni egyéb intézmények, szervezetek számára ahhoz, hogy máshol is megrendezésre kerülhessenek hasonló programok. Mert nagy a hiány az olyan programokból, ahol biztonságban érezheti magát az a család is, aki autista gyerekkel-fiatallal mozdulna ki.

Erre a hiányra reflektálva és az autizmus-barát rendezvények jó gyakorlatát folytatva csillagászati és adventi programunk után olyan eseményt szerettünk volna szervezni, ahol egyszerre több család, idősebb-fiatalabb, kisebb-nagyobb is megtalálja az érdeklődésének megfelelő programot akkor is, ha valakit még inkább a mozgás és a rakosgatás érdekel, de akkor is, ha valaki már szeret adatok, tények után kutatni. Így szinte kézenfekvő volt a sokakat megmozgató közlekedés témaköre mentén elindulnunk.

2018. május 5-én, a szentendrei Tömegközlekedési Múzeumban megvalósult programot az FSZK Montázs projektjének keretében szerveztük meg. Az eseményre 23 autista gyermeket nevelő család tudott eljönni. Mivel a múzeum a program alatt a szokásos működésmód szerint nyitva állt a nagyközönség előtt, így minden, a programhoz csatlakozni vágyó család is részt vehetett, így vált programunk integrálttá. Az alábbiakban megosztjuk Önökkel a rendezvényről szóló beszámolónkat az esemény menetével, főbb segédanyagaival, saját tapasztalatainkkal és a résztvevők visszajelzéseivel.

Hírünk a címre kattintva tovább olvasható

Tovább...